יהלומי המעבדה הם יהלומים שבשנים האחרונות הולכים ותופסים נפח רחב מתעשיית היהלומים, ולאט לאט הם הופכים ונהיים נוכחים יותר בחיינו. תהליך ייצור יהלום מעבדה הוא תהליך קצר יותר באופן משמעותי, נגיש יותר, ובהתאם – המוצר המופק בסוף התהליך, הלוא הוא יהלום המעבדה, הוא זול יותר, לפעמים בהבדלים של כ-50%.
תהליך ייצור יהלום מעבדה
להבדיל מיהלום טבעי, יהלום המעבדה הוא תוצר של תהליך המבוצע על ידי אדם, בתנאי מעבדה או תנאים ביתיים. המטרה של היהלומן היא לדמות עד כמה שניתן את התהליך שיהלום טבעי עובר בטבע, וכך למעשה לייצר את יהלום המעבדה.
תהליך ייצור יהלום מעבדה כולל הפעלת תנאי שטח בתוך מעבדה, כלומר על היהלום לקבל חום של טמפרטורות גבוהות ביותר, וכן תנאי לחץ. בתנאים אלו של תהליך ייצור יהלום מעבדה, נוכל לקבל יהלום מעבדה תוך מספר שבועות, ולא תוך עשרות, מאות ואלפי שנים.
על מנת להפיק יהלום מעבדה ישנן שתי שיטות אפשריות: שיטת ייצור HPHT ושיטת ייצור CVD.
תהליך ייצור יהלום מעבדה בשיטת ייצור HPHT
ראשי התיבות HPHT משמעותן – High Pressure High Temperature. תהליך זה כולל גושים שבתוכם נמצאים פחמן ומתכות. השימוש בשיטה זו הוא בטמפרטורות גבוהות (בסביבות ה-1500 מעלות) ולחץ גבוה, שיחדיו גורמים לגושי הפחמן המלוכלכים מתפרקים, והמתכת – מותכת. כך למעשה אנחנו נשארים עם גוש יחסית נקי, שמתפקד בסופו של דבר כיהלום מעבדה. שיטה זו היא שיטה יחסית ישנה, בת כ-30 שנה ויותר.
תהליך ייצור יהלום מעבדה בשיטת ייצור CVD
יש הרואים בשיטה זו שיטה יעילה, בטוחה וטובה יותר. השימוש בתהליך ייצור יהלום מעבדה בשיטת ייצור CVD כולל בתוכו טמפרטורות נמוכות יותר, והיא מושרשת בעיקר על תערובות גזים המכילים אטומים של פחמן, ואידוי שלהם. כחלק מתהליך האידוי, נפלטים גזים רעילים. כך שבשיטה זו, עובדי המעבדה צריכים להיות זהירים ואחראיים ביותר, ועליהם לשים לב על כמות פליטת הגזים הרעילים, שלא יחרגו מגובה הפליטה המותר.
גובה המעלות בשיטה זו מגיע עד כ-800 מעלות צלזיוס, ותהליך ייצור יהלום מעבדה בשיטה זו אורך כמספר שבועות בלבד.
בכל מקרה, תהליך ייצור יהלום מעבדה מכל סוג שהוא הוא תהליך משמעותית זול, מהיר ונגיש יותר. כבר לפני שנים רבות ניסו לייצר תהליך ייצור יהלום מעבדה, אך היו עדיין מקומות לשיפור של התהליך והפיכתו ליעיל וטוב יותר. היום, נתח השוק של יהלומי המעבדה הוא יחסית קטן, אך עם הזמן תהליך ייצור יהלום מעבדה צפוי עוד לעבור שכלולים רבים, ובהתאם – לתפוס נתח רחב יותר משוק היהלומים.