בין אם שמעתם את המושג יהלומי מעבדה ובין אם לא, מדובר במושג שכדאי מאוד להכיר. יהלומי המעבדה הם סוג יהלומים שהולך ונהיה נפוץ יותר משנה לשנה, והם למעשה מהווים תחליף ליהלומים הטבעיים אותם אנחנו מכירים בתור אבן יוקרתית ביותר. יהלומי מעבדה אפשר לייצר בשתי דרכים – ייצור Hpht וייצור cvd. במאמר זה נתמקד בשיטת ייצור hpht.
יהלומי מעבדה
יהלומי מעבדה הם למעשה יהלומים שלא נוצרים דרך הטבע אלא דרך מעבדה, בשתי שיטות ייצור אפשריות – ייצור hpht וייצור cvd.
ייצור hpht
אז קודם כל – פירוש: ייצור hpht פירושו ייצור בלחץ גבוה ובטמפרטורה גבוהה. כלומר, היהלום נוצר מהפעלת לחץ גבוה וטמפרטורה גבוהה, המדמה תנאי שטח בתוך מעבדה.
ממתי ייצור hpht קיים?
שיטת ייצור hpht קיימת כבר תקופה של 30 שנים ויותר, בה היא עברה תהליך של דיוק ושכלול, והפכה מוכרת יותר ויותר.
מה קורה בשיטת ייצור hpht?
בשיטה זו לוקחים גוש המורכב בין היתר מפחמן ומתכות. את גוש זה מעבירים תהליך זהה לתהליך שעובר יהלום טבעי בטבע. למעשה, מפעילים על הגוש תנאים של טמפרטורות גבוהות (סדר גודל של כ-1,500 מעלות) ולחץ גבוה, שביחד גורמים לפירוק של פיסות הפחמן שבגוש וכן להתכת המתכות השונות שבתוכו.
אחרי שפעולות אלו מתקיימות, אנחנו נשארים עם חתיכות פחמן צלולות ולא מלוכלכות, מהן אפשר ליצור את יהלומי המעבדה. שיטות ייצור אלו קצרות יותר משמעותית אל מול תהליך יצירת יהלום טבעי. מדובר על הבדלים של מאות שנים אל מול שבועות בודדים בלבד.
יהלומים אלו מתפקדים כאבן איכותית לכל דבר ועניין. ההבדלים העיקריים בינה לבין אבן יהלום טבעי הם הייצור המלאכותי אל מול הייצור הטבעי, משך זמן ייצור היהלום, וכן המחיר הזול יחסית של יהלום המעבדה אל מול המחיר היקר של היהלום הטבעי.
מה קורה אחרי שהשתמשנו בשיטת ייצור hpht ויש לנו יהלום מעבדה ביד?
אחרי שלב ייצור hpht אנחנו ניגשים לשלבים של חיתוך וליטוש. בדומה ליהלום הטבעי, גם כאן על האבן לעבור תהליך מסויים כדי לייצר לה צורה, ובהמשך גם לשבץ אותה במגוון רחב של תכשיטים.
מדדים ליהלומי מעבדה בשיטת ייצור hpht
בדומה ליהלומים הטבעיים, גם יהלומי מעבדה נמדדים לפי קריטריונים של שקיפות, נקיון, צבע, צורה ועוד. על עבודות החיתוך והליטוש להיות מדויקות ככל הניתן, זאת על מנת להפיק אבן איכותית, בנראות טובה, שתוכל להוות תחליף כמעט זהה ליהלום הטבעי מבלי שההבדלים יורגשו באופן משמעותי, בטח למי שלא מגיע מהתחום.
למה זה טוב?
יהלומי מעבדה בשיטת ייצור hpht לעומת יהלומים טבעיים הם זולים יותר, נגישים יותר, תהליך הייצור שלהם מהיר יותר, וכמובן לא נעשית בו פגיעה באדם, להבדיל מהיהלומים הטבעיים שכרייתם, למשל באדמות אפריקה המכילות יהלומים רבים, מחירה גביית קורבנות רבים.
לסיכום, מומלץ וכדאי לרכוש יהלומי מעבדה כתחליף ליהלומים טבעיים. כך תצאו גם מרוצים מהמוצר, גם מהמחיר, וגם תפחיתו פגיעה בנפש.