עולם יהלומי המעבדה הולך וצובר תאוצה משנה לשנה. מחירם של היהלומים הטבעיים וכן זמן ייצורם, הביאו לפני למעלה מ-30 שנה להבנה שכדאי לייצר מוצר דומה, איכותי וזול, שייצורו מהיר יותר מהיהלום הטבעי. כך נוצר יהלום המעבדה, לו שתי שיטות ייצור: שיטת hpht ושיטת cvd. במאמר זה נכיר את שיטת ייצור cvd ונבין את משמעויותיה.
יהלומי מעבדה
בשביל שנבין את שיטת ייצור cvd יש להבין קודם מה הם יהלומי מעבדה. יהלומי מעבדה הם תחליף המדמה בהצלחה די רבה יהלום טבעי. עבור עין בוחנת שאינה מקצועית, בלתי אפשרי להבחין בהבדל בין יהלום טבעי ליהלום מעבדה. חשוב להבין – זהו אינו זיוף של יהלום טבעי, אלא פשוט מוצר תחליפי שמביא איתו יתרונות רבים כמו מחיר, זמן ייצור ועוד.
שיטות ייצור יהלומי מעבדה
ליהלומי המעבדה קיימות שתי שיטות ייצור – שיטת ייצור hpht ושיטת ייצור cvd. המטרה של שתיהן היא כאמור לייצר יהלום מעבדה, אך הן עושות זאת בשתי דרכים שונות.
שיטת ייצור cvd
שיטת ייצור cvd נחשבת בעיני מדענים כבעלת יתרונות בולטים וכטובה יותר, ותכף נבין מדוע. השיטה למעשה מתבססת על אידוי של מספר גזים בתערובת, גזים אלו מכילים אטומי פחמן. חשוב לדעת שאידוי הגזים הפחממניים הללו גורמים לפליטה של אדים רעילים. בזמן הייצור – על עובד המעבדה לשים לב היטב שפליטת האדים הרעילים עומדת במדדים המותרים, ושלא מתווצרת חריגה בפליטה.
היתרון שדיברנו עליו קודם לכן נמצא בדיוק כאן – היות ויש יכולת שליטה על כמות פליטת הרעלים, הדבר עדיף על שיטות ייצור בהן אין את יכולת השליטה הזו.
יהלומי המעבדה בשיטת ייצור cvd
גודל יהלומי המעבדה בשיטת ייצור cvd יכול להגיע לגדלים גדולים, זאת תודות לתנאי מעבדות הגזים, בהם משתמשים בשיטת ייצור זו, ולגודל משטחי העבודה שבהן.
מה ההבדל בין שיטת ייצור hthp לבין שיטת ייצור cvd?
שיטת ייצור hthp מתבססת על הפעלת לחץ גבוה וטמפרטורות גבוהות, ואילו שיטת ייצור cvd מתבססת על אידוי תערובות גזים.
בסופו של דבר, שתי השיטות מפיקות יהלומי מעבדה איכותיים, שמדדיהם זהים למדדי יהלומים טבעיים, מדדים כמו ניקיון, צבע, שקיפות ועוד.
מה קורה אחרי יצור היהלום בשיטת ייצור cvd?
אחרי שאבן יהלום המעבדה מתווצרת, מגיעים שלבים של חיתוך וליטוש. על היהלומנים להקפיד לבצע עבודות חיתוך וליטוש מדויקות וטובות, על מנת שיהלום המעבדה יצא לחנויות בתור מוצר טוב, איכותי, ובעל סטנדרטים גבוהים ככל שניתן.
בשורת יהלומי המעבדה הולכת ומתפשטת, ובהתאם לכך גם הביקוש עולה ועולה. שיטות ייצור יהלומי המעבדה, שיטת ייצור hpht ושיטת ייצור cvd כאחד – מהוות בבסיסן מהפיכה של ממש, שכן היום על מנת לרכוש יהלום אנחנו לא צריכים להיות עשירים באופן מיוחד, אלא יכולים לרכוש יהלום מעבדה ולהנות ממנו ממש כמו שהיינו נהנים מיהלום טבעי.