ישראלים רבים מחזיקים נכסים שונים בחו"ל, בעיקר בארה"ב, המתחזקת יחסים קרובים עם מדינת ישראל.
בין אם ישראלים אלה הם גם אזרחים אמריקאים ובין אם לא, נכסים שונים כמו נדל"ן, מתכות יקרות, מניות, זכויות וכל רכוש אחר העשוי להניב להם רווחים, עשויים להיות כפופים למיסים בישראל, כמו גם בארה"ב, או במדינה בה מוחזקים נכסים אלה.
אי דיווח על נכסים אלה עלול להביא לסנקציות שונות ואף להיחשב עבירה פלילית. אז מה עוד חשוב שתדעו, אם יש לכם נכסים בחו"ל?
איך לנהל נכסים בחו"ל?
ישראלים רבים שיש להם עסקים בארה"ב, או עובדים בארה"ב כבר יודעים כי הדרך הנבונה והבטוחה להתמודד עם רשויות המס האמריקאיות היא בעזרת רואה חשבון אמריקאי, המכיר את המיסוי הישראלי, או להיפך.
למעשה מיסוי בשתי מדינות שונות עבור אדם אחד, או חברה, או קבוצת אנשים, עשוי להיות כה מורכב, עד כי רואה חשבון שמכיר את חוקי המיסוי בשתי המדינות השונות הוא הכתובת הנכונה ביותר לטיפול במצבים מעין אלה.
גם כאשר מדובר על החזקה של נדל"ן, מתכות יקרות, יהלומים ועוד, חשוב להתנהל באופן מסודר מול רואה חשבון שמכיר את חוקי המיסוי במדינות השונות, כדי להימנע מסנקציות חמורות, שיופעלו אם רווחים מנכסים אלה לא ידווחו כראוי.
הצהרה על נכסים לרשויות המס בישראל
רשות המיסים בישראל יוזמת פעולות מודיעים וביצוע חקירות שונות, כנגד משקיעים ובעלי נכסים בחו"ל בכלל ובארה"ב בפרט, כאשר אלה אינם מדווחים על אחזקותיהם, או נמנעים מתשלום מס בישראל באופן בלתי חוקי.
כדי להימנע ממצבים לא נעימים מול רשויות המס בישראל, יש למלא טופס שמספרו 5329, בו מצהירים אזרחי ישראל על מקורות הכנסה בארץ ובחו"ל, תוך ציון הנכסים הנמצאים ברשותו בארץ ובחו"ל.
נוסף על כך, יש לדווח בטופס זה גם על חשבונות בנק, נכסי נדל"ן, רווחי הון בבורסה, או בבנק, כלי רכב, מטוסים, אוניות ועוד – בין אם הם רשומים בישראל ובין אם במדינה אחרת. גם במסגרת הצהרת הון, חייבים אזרחי ישראל לדווח על החזקה וניהול של חשבונות בנק בחו"ל.
זאת משום שנכסים מסוגים שונים מניבים בדרך כלל רווחים, בין אם בתהליך מכירה שלהם ובין אם בדרכים אחרות. אלה יכולות להיות הכנסות משכר דירה, ריביות, רווחי הון בעקבות עסקאות בניירות ערך וכן הלאה.
לסיכום
כל נכס שיכול להניב רווחים לבעליו, אם הוא ישראלי, חייב להיות מוצהר לרשויות המס, בין אם הנכס מוחזק בחו"ל או בישראל, אחרת הדבר יכול לגרור אישום פלילי. ניתן במקרים מסוימים לבקש תהליך גילוי מרצון כדי למנוע את הסנקציות והקנסות המוטלות על מעלימי מס, אך הדרך הבטוחה והישרה בנושא זה היא דיווח במועד, רצוי בסיוע רו"ח מתאים.